Novi materijal lak kao aluminijum, čvrst kao titanijum


Istraživači sa državnog univerziteta Severne Karoline i univerziteta iz Katara razvili su novu leguru koja ima veću vrednost čvrstine u odnosu na težinu od bilo kojeg drugog nama poznatog metala.

Istraživači iz Severne Karoline su kombinovali litijum, magnezijum, titanijum, aluminijum i skandijum, kako bi dobili nanokristalnu leguru sa niskom gustinom, ali veoma velikom čvrstinom.

“Gustina je približna aluminijumu, ali je čvrstina veća nego kod legure titanijuma,” rekao je Dr. Carl Koch, istaknuti profesor nauke o materijalima na univerzitetu Severne Karoline.
“Novi materijal sastoji se iz kombinacije velike čvrstine i niske gustine, koja, koliko možemo da potvrdimo, ne postoji ni u jednom drugom metalnom materijalu. Odnos čvrstine i težine je vrlo sličan nekim vrstama keramike, samo što je novi materijal čvršći i manje je lomljiv.”

U ovom trenutku osnovni problem sa ovom novom legurom je što 20% legure čini skandijum, koji je izuzetno skup. “Videćemo da li se skandijum može zameniti ili isključiti potpuno,” rekao je Koch.

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt