Otvoren osmi Festival nauke


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić otvorio je danas osmi Festival nauke pod sloganom “Sve je moguće” u Zepter Expo Centru (bivša Robna kuća Kluz).

“Festival ima sjajan slogan, ali niko nije tu zato što je zaista sve moguće, već da bi dobili odgovor na pitanje – kako je nešto moguće, jer upravo na to nauka pokušava da da odgovori” – rekao je ministar.

Festival traje do 7. decembra na tri lokacije: Zepter Expo Centar, Studentski kulturni centar i Galerija Narodne banke Srbije, gde će se 550 naučnika iz 49 institucija i gosti iz inostranstva približiti svim zainteresovanima za nauku na zabavan i interaktivan način.

Program Festivala nauke je raznolik – možete pogledati ovde, osmišljen tako da ima ponešto za svakoga.

Zepter Expo Centar (bivša Robna kuća Kluz) biće mesto više od 30 interaktivnih postavki i prilika da se upoznaju domaći forenzičari i zajedno sa njima “reši slučaj”, na postavci medicine ispita sluh, zahvaljujući postavci astronomije sazna sve o najvećem teleskopu na svetu. Upoznavanje s mišićima, energijom bez kraja, oblikovanje prostora i prilika da se zavoli fizika samo su neki od delova velike interaktivne slagalice zvane Festival nauke. Novina koju donosi 8. Festival nauke jeste Svemoguća zona koja privlači inovatore i pronalazače. Svetski hit – 3D printer biće glavna tema gostiju iz Slovenije i Portugala koji će na jednostavan način predstaviti sve mogućnosti i primene 3D tehnologije.

U SKC-u fokus je na naučnim-šou programima i predstavama koje će četiri dana festivala od 11 sati dokazivati ono što je i slogan festival da je uz znanje i nauku zaista sve moguće. Od eksplozija koje izaziva i voda, preko Šekspirovih otrova, saznanjima o dronovima do biološkog šoua, zvezda Nobelove nagrade za zabavna dostignuća, rešavanja “kreativnih problema” i eksplodirajućih otkrića vešto skriva naučno-fantastična bina za svoje posetioce.

U Galeriji Narodne banke Srbije na 8. Festivalu nauke biće predstavljena “Zelena zona” s ciljem da posetioce upozna sa čarima recikliranja. Kako napraviti teretanu od recikliranog materijala, kako zarobiti vreme u limenci ali i koji nas urbani predatori posmatraju sa neba i kako radi motor na vruć vazduh, samo su neka od pitanja koja čekaju da budu postavljena.

Tokom proteklih sedam godina srpski Festival nauke narastao je u najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj Festivala nauke je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i zabavna.

Ana Jovanović, direktor Festivala nauke, istakla je da je Festival nauke jedan od boljih i većih u Evropi, kao i da dobijaju brojne komplimente. Rekla je: “Nadam se da će predstojeća četiri dana biti veoma zabavna i da će makar nekom biti inspiracija i da će se odlučiti za nauku kojom će se baviti kao profesijom.”

sonja

Autor: sonja

Umesto lutkica i krpica oduvek je više zanimalo kako stvari funkcionišu. A umesto u ogledalu, svoj odraz je gledala na oštrici svoga mača.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt