Punjenje baterija postaće pitanje minuta


Foto — Axel Bührmann, cc

Vreme potrebno za punjenje baterija telefona je oko sat vremena, sa oko 500 ciklusa punjenja, na ovaj način klasična baterija vašeg telefona će trajati oko dve do tri godine. Novi dizajn baterija predviđa znatno smanjenje u vremenu punjenja i očekivani životni vek baterije od oko 10,000 ciklusa punjenja, što produžuje životni vek baterije na 20 godina.

Nova tehnologija za punjenje baterija takođe će imati značajan uticaj na performanse i dugotrajnost baterija koje se koriste u električnim automobilima.

Novi dizajn baterija osmišljen je od strane Chen Xiaodonga sa “Nanyang” tehnološkog univerziteta. Ovaj novi dizajn zameniće tehnologiju litijum-jonske baterije zasnovanu na ugljenku sa novim gelom od nanocevi titanijum-dioksida.

Dok su mnogi naučnici godinama pokušavali da unaprede razvoj i brzinu punjenja baterija inovacijom, lepota ovog novog dizajna je u tome što ne zahteva razvoj nečeg potpuno novog, već značajno unapređuje ono što već postoji. Štaviše nove modifikacije je vrlo lako moguće implementirati u već postojeći proizvodni proces, što čini izlazak na tržište daleko lakšim.

Auto punjač“Baterije u električnim automobilima će biti moguće napuniti za 5 minuta, što je jednako vremenu punjenja benzina kod nekih modela automobila. Jednako važno je istaći da će nova tehnologija drastično smanjiti nastajanje toksičnog otpada, uzrokovanog trenutnom litijum-jonskom tehnologijom izrade baterija.” Rekao je Chen Xiaodong.

Ova tehnologija je već patentirana i razvojni tim je trenutno u procesu razvijanja prototipa. Mnoge kompanije već su izrazile svoje intereosvanje za primenu ove tehnologije, a očekuje se da bi nove baterije mogle biti dostupne korisnicima već 2016. godine.

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt