“Fontus” flaša za vodu se sama dopunjuje


Zamislite biciklističku trku u kojoj ni u jednom trenutku ne morate stati da dopunite vašu flašu za vodu. Tako nešto će u budućnosti biti moguće zahvaljujući boci koju je dizajnirao Austrijski dizajner Kristof Retezar.

Retenzarov “Fontus” sistem je zgodni dvokomponentni sistem koji se instalira na telo bicikla. Kada je bicikl u pokretu, vazduh se kanališe preko gornje komponente do sistema za kondenzaciju. Preko solarne energije napaja se element za hlađenje koji stvara vlagu i proizvodi kapljice vode koje se slivaju u flašu (bilo koja PET flaša zapremine pola litre).

Primena Fontus sistemaPod vlažnim i toplim atmosferskim uslovima “Fontus” sistem može proizvesti do 0.5L vode za sat vremena, što može zadovoljiti potrebe profesionalnog bicikliste. Ali Retenzar vidi mnogo širu upotrebu ovog izuma i želi da ga popularizuje u delovima sveta gde pijaća voda nedostaje.

Evo kako dizajner objašnjava upotrebu svog “Fontus” pronalazka:
Fontus se može primeniti u dve različite oblasti. Najpre može se primeniti kao zgodni dodatak svakom biciklisti. Koristan je na dugim biciklističkim vožnjama i stazama na kojim nije lako doći do izvora vode. Takođe “Fontus” može biti zgodan način za dolazak do sveže vode u područjima gde je voda retka, a vlažnost vazduha velika.

Eksperimenti su pokazali da je moguće sakupiti do 0.5L vode za sat vremena u područjima sa visokom temperaturom i vlagom.

Fontus sistem
techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt