Robot “File” prestao da šalje signale sa komete


Evropska agencija za istraživanje svemira (ESA) od subote ujutro (15.11.2014.) nije dobila nikakve signale robotske stanice “File” (Philae) uprkos tome što je pokušavala da uspostavi komunikaciju s njom.

Paolo Feri, šef misije ESA, rekao je da svemirska sonda “Rozeta” koja je u blizini, nije dobila signale “Filea” koji je na površini komete “67P/Čurjumov-Gerasimenko”. ESA je u petak (14.11.) poslala komandu “File” da se pomeri iz senke, da bi njegovi solarni paneli mogli da mu napune baterije.
Čak i ako je ta operacija bila uspešna, danima ili nedeljama može potrajati dok se baterije “Filea” ne napune dovoljno da bi robot ponovo poslao signale.

“Veoma je mala verovatnoća da ćemo uskoro uspostaviti bilo kakvu komunikaciju, ali ipak orbiter “Rozeta” će nastaviti da “sluša” moguće signale “Filea”, rekao je Paolo Feri.

Trenutak sletanja Filea na kometu, zabeležen u komandnom centru Evropske svemirske agencije.

U sredu (12.11.), “File” se na kometi neplanirano spustio pored jedne litice koja uglavnom sprečava svetlost Sunca da stigne do njegovih solarnih panela. U petak, “File” je dobio komandu da se okrene da bi uhvatio više sunca i da bi probušio rupu u površini komete. ESA je, međutim, preuranjeno objavila da mu je uspelo da probuši rupu duboku 25 cm da bi, kako je bilo planirano, uzeo uzorak tla za analizu. “Znamo da su izvršeni svi pokreti za tu operaciju”, rekao je Feri u subotu, “ali ne znamo da li je to zaista uspelo, a čak ni da li je bušilica dotakla tlo”.

Materijal ispod površine komete ostao je gotovo nepromenjen 4,5 milijarde godina – od nastanka Sunčevog sistema, tako da bi uzorci bili dragoceni za naučnike. Oni se nadaju da će misija koja je koštala 1,3 milijarde evra, pomoći da se odgovori na pitanja o poreklu svemira i života na Zemlji.
Postoji mogućnost da će misija “Rozete” i “Filea” omogućiti da se potvrdi da su komete donele na Zemlju organske materije i vodu od kojih je nastao život. Naučnici već znaju da komete sadrže aminokiseline – ključne komponente ćelija, ali nalaženje prave vrste aminokiselina i vode će biti važan nagoveštaj da je život na Zemlju došao iz svemira.

Kratko podsećanje:

Snimak Filea sa komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko

“Rozeta” je sonda koju je ESA – Evropska svemirska agencija 2004. godine lansirala u svemir iz Francuske Gvajane (raketom Arijana 5) kako bi detaljno istražila površinu komete “67P/Čurjumov-Gerasimenko”. Tokom oko 6,4 milijarde kilometara dugog puta, koji je morala prevaliti kako bi se približila kometi, sonda “Rozeta” je tri puta obišla oko Zemlje i jednom oko Marsa. Zahvaljujući takozvanoj gravitacionoj „praćki“, Zemlja i Mars su na ovaj način pomogli da “Rozeta” dobije dovoljno ubrzanje za sustizanje komete. Tokom narednog 31 meseca, letelica je štedela energiju krećući se po inerciji.

Snimak Filea sa komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko

Nakon toga, neposredno pred susret sa kometom, letelica je izdržala seriju manevara da bi smanjila brzinu i bezbedno se približila objektu. Istražite putovanje i položaj “Rozete” ovde.
Kometa “67P/Churyumov-Gerasimenko” juri kroz Sunčev sistem eliptičnom putanjom čija je najdalja tačka od Sunca iza Jupitera, a najbliža negde između Marsa i Zemlje. Njeno jezgro se sastoji iz dva različita segmenta spojena vratom.

Robot “File” i sonda “Rozeta” su se razdvojili 12.11. da bi nakon nekoliko sati “File” sleteo na kometu. Robot je imao tri sletanja: pošto nije vezan harpunom dva puta je odskočio od komete.
Nakon prvog kontaka, File se odvojio od komete, leteo kroz svemir oko jedan kilometar, preko kratera na kometi, smestio se na drugoj lokaciji, ali je ponovo odskočio, preleteo bitno kraće rastojanje i na kraju se trajno smestio na lokaciji koja nije planirana za sletanje, ali nije daleko od nje. Potvrđeno je i da signali neometano stižu do Zemlje.

sonja

Autor: sonja

Umesto lutkica i krpica oduvek je više zanimalo kako stvari funkcionišu. A umesto u ogledalu, svoj odraz je gledala na oštrici svoga mača.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt