Brazil pravi rezervat od dela Amazonske prašume


Brazilska vlada saopštila je da će od dela Amazonske prašume napraviti rezervat koji će biti pod zaštitom države.
Novi rezervat zvaće se “Alto Maues” i zauzimaće površinu od 6,680 kvadratnih kilometara (668,000 hektara ili 1.65 miliona ari) uglavnom netaknute prašume, rekli su iz brazilskog ministarstva za okolinu.

Proglašenje dela prašume rezervatom znači da je bilo kakva buduća seča drva ili obrada zemljišta na tom delu zabranjena.
Ovo pretstavlja jedan od načina brazilske vlade da se bori protiv smanjenja broja drveća u prašumama, i na taj način smanji količinu ugljen dioksida. Kreiranje ovakvih rezervata je deo brazilske politike o klimatskim uslovima. Seča drveća je u brazilu glavni uzročnik povećanja ugljen dioksida, za razliku od ostalih zemalja gde je glavni uzrok povećanja sagorevanje fosilnih goriva.

“Ova odluka je suštinska u cilju očuvanja jedinstvenih životninjskih vrsta koje žive u prašumama Amazona, kao što su neke vrste primata.” kaže Mauro Armelin, zaposlen u lokalnoj kancelariji organizacije “Wildlife Fund”

Wildlife Fund kaže da rezervat udomljava preko 13 vrsti primata i više od 600 vrsti ptica. Iz organizacije kažu da to što je država proglasila oblast rezervatom ne znači očuvanje integriteta oblasti.

Uništenje najveće svetske prašume pojačano je za 29% u 2013. u odnosu na godinu pre.

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt