Upoznajte “outernet”


Danas, u 21. veku, 60% svetske populacije i dalje nema pristup internetu. Skoro 5 milijardi ljudi je uskraćeno za slobodan pristup internetu iz razloga što žive na udaljenim nepristupačnim mestima ili imaju pristup cenzurisanom internetu usled lokalne politike država. Tamo gde internet nije uspeo, outernet se nada da će uspeti.

Outernet je tvorevina istoimene firme i startapa iz New Yorka, a predstavlja besplatan sistem za distribuciju sadržaja, koji bi obezbedio osnovni pristup svetskoj mreži pomoću geostacionarnih i satelita u nižoj orbiti.

Suštinski outernet je nešto poput radio prenosa modernog doba. Signal polazi iz jedne tačke (sedište outerneta u New Yorku) i putuje preko različitih talasnih dužina do odgovarajućeg primaoca, gde krajnji korisnik ima mogućnost da bira “stanice”. Ali umesto da se oslanja na zemaljske radio frekvencije, outernet emituje signal satelitima koji ga prosleđuju do odgovarajućih prijemnika. Prijemnik se ponaša kao WiFi hotspot, povezuje se sa računarom ili mobilnim uređajem i prenosi primljene podatke u datoteke.

“Kada govorimo o internetu, govorimo o dve glavne funkcije: komunikaciji i pristupu informacijama. Komunikacija je to što internet čini skupim.” Rekao je Syed Karim, suosnivač firme.

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt