Kina pravi kvantnu komunikacionu mrežu


Kina će do 2016. godine završiti i pokrenuti najveću svetsku kvantnu komunikacionu mrežu, dugu 2,000km, od Pekinga do Šangaja, kažu naučnici na čelu tog projekta.

Kvantna mreža se smatra neprobojnom od strane zlonamernih hakera i pruža najsigurniju moguću enkripciju podataka korisnicima. Kako kažu vodeći ljudi na ovom projektu, do 2030. kineska mreža bi trebalo da bude dostupna širom planete.

Kako navodi kineski list “Xinhua”, ovu mrežu bi koristile vojne i ključne poslovne institucije poput banaka, kao i kineska vlada.

“Kvantna informaciona tehnologija se razvija veoma brzo i Kina trenutno vodi u mnogim oblastima ove tehnologije. Svaki grad u Kini, ukoliko to želi, ima uslove i može svakog trenutka početi graditi svoju kvantnu komunikacionu mrežu.” Rekao je profesor Pan Jianwei, kvantni fizičar sa kineskog univerziteta nauke i tehnologije.

Edward Snowden je svojim otkrivanjem namera i delovanja američkih obaveštajnih službi, zaslužan što su se kineski lideri odlučili za ovaj korak.

Kvantna komunikaciona mreža je u teoriji neprobojna. Svaki pokušaj presretanja ključa i komunikacije bi izazvao promene fizičkog stanja mreže i upozorio bi strane između kojih se vrši komunikacija.

Iako ova tehnologija postoji još od 1980. godine kada su IBM-ovi naučnici radili na tom polju, kvantna komunikacija je bila ograničena na kratka rastojanja usled poteškoća održavanja qubit-a (kvantna informaicona jedinica) u stabinom stanju.

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt