Mađarska odustala od poreza na internet nakon masovnih protesta


Mađarska vlada odustala je od donošenja odluke da se građanima oporezuje protok interneta nakon masovnog građanskog protesta.

“Ovaj porez u formi u kakvoj je trenutno ne može biti prihvaćen.” — Mađarski premijer Viktor Orban

Preko 100,000 ljudi započelo je veliki protest u subotu, kada su demonstranti izašli na ulice i počeli bacali stare računarske komponente na sedište stranke premijera Orbana.

Nacrt zakona predlagao je oporezivanje mađarskih građana po gigabajtu podataka internet prenosa. Demonstranti su bili nezadovoljni mogućim dodatnim finansijkim opterećenjem, ali i zbog straha da će zakon ograničiti slobodu izražavanja i pristup informacijama.

Cena koju je zakon predlagao bila je 150 forinti (oko 0.50EUR) po gigabajtu internet saobraćaja.

Videvši hiljade demonstranata na ulicama Budimpešte, mađarska vlada odlučila je da donese odluku da se internet oporezuje na mesečnom nivou, za fizička lica 700 forinti, dok za firme 5,000 forinti, međutim ni ovo nije uspelo da smiri demonstrante.

Sam premijer Orban je na lokalnoj radio stanici rekao: “Ukoliko ljudi, ne samo da ne vole zakon, već smatraju da je taj zakon besmislen, ne bi ga trebalo donositi.”

sonja

Autor: sonja

Umesto lutkica i krpica oduvek je više zanimalo kako stvari funkcionišu. A umesto u ogledalu, svoj odraz je gledala na oštrici svoga mača.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt