Qualcomm pravi čipove zasnovane na ARM arhitekturi


Qualcomm, jedan od vodećih proizvođača čipova za mobilne uređaje, najavio je da planira početi izradu serverskih procesora, zasnovanih na ARM arhitekturi, za velike “data” centre. Prvi prototipovi čipa će možda već biti prikazani u januaru 2015. na izložbi potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, dok se prvi primerci za komercijalnu upotrebu očekuju krajem 2015. godine.

ARM u servere

“Ovo je nešto na čemu smo radili već neko vreme, a nismo mnogo pričali o tome”, rekao je Steve Mollenkopf, direktor Qualcomma.

Qualcomm sa svojom Snapdragon serijom čipova je dobro poznati proizvođač procesora za mobilne uređaje. Poslednjih godina dosta se priča o ideji da bi čipovi visokih performansi, a energetski štedljivi, mogli biti dobra stvar za servere u velikim centrima, gde potreba za energetskim resursima postaje ograničavajući faktor.

Trenutno na tržištu serverskih procesora dominira Intel (i AMD x86 set). Predstavnici firme Amazon rekli su da ARM procesorski dizajn još uvek nije spreman za njihove potrebe.

Tržište pametnih mobilnih uređaja će se u nekom trenutku zasititi, pa Qualcomm želi svoj deo na novom tržištu. Mollenkopf je istakao da se specifikacije vrhunskih modela mobilnih uređaja i tableta sve više preklapaju sa zahtevima cloud computing-a, gde veliki broj servera sa niskom energetskom potrošnjom podržava veoma široku arhitekturu.

Mollenkopf nije precizirao mnogo oko detalja, ali jasno je da će čipovi koristiti 64-bitni ARM dizajn koji se već nalazi u Qualcommovoj Snapdragon liniji.

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt