Nuklearno oružje kreira sopstvenu lozinku


Foto — mozola_jr, cc

Dobro je poznata priča o bezbednosnom propustu američkog vojnog i državnog vrha, kada je gotovo 20 godina lozinka za pokretanje trećeg svetskog rata bila zastrašujuće jednostavna. Naime u cilju brze reakcije, američka strateška vazdušna komanda je 1967. na vrhuncu hladnog rata, izabrala lozinku za lansiranje nuklearnih bojevih glava koja se sastojala od devet nula (000000000).

Danas, zahvaljujući tehnološkom napretku, bojeve glave dobijaju mogućnost da, koristeći sopstvenu radijaciju, kreiraju lozinku.

Nuklearno oružje je prilično komplikovano. To je iz razloga što je potrebno osigurati da se oružje ne aktivira slučajno kada ne treba, a da se aktivira kada je to potrebno. Ovo je inače poznato kao “uvek/nikada” dilema.

Devedesetih godina američka kraljevska mornarica i kraljevsko vazduhoplovstvo bilo je zaduženo za kontrolu nuklearnog naoružanja. Ideja je bila da se postave pouzdani ljudi koji bi kontrolisali ceo sistem.

Mark Hart, naučnik i inženjer u LLNL odseku za odbranu, razvio je sistem “unutrašnje kontrole”. Umesto da štiti samu bombu, ovaj sistem štiti pojedinačne komponente koje se koriste prilikom aktivacije. Štaviše ovaj sistem je projektovan da štiti samog sebe, tako da ga čak ni inženjeri koji su ga dizajnirali ne mogu zaobići.

Sistem funkiconiše tako što komponente međusobno komuniciraju, dok koriste nisku radijaciju koju emituje bojeva glava. Naime ta niska radijacija je promenjiva i koristi se za generisanje dugih nasumičnih brojeva. Za razliku od generatora nasumičnih brojeva u računaru, ovaj generator nije zasnovan na algoritmu, te ga je nemoguće duplirati.

Komunikacija između komponenti bombe osigurava da ukoliko neko pokuša da zameni ili ukolni neku od komponenti, ona automatski šalje signal drugim komponentama i bomba se gasi u potpunosti.

Hart kaže da su šanse da neko ostvari kontrolu nad nekom od komponenti manje od 10-18, a šanse da ostvari kontrolu nad celom bombom manje od 10-72

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt