Hi-tech kupatilo


Kupatilo više nije samo mesto za tuširanje i pranje zuba, za većinu ljudi, već je jedna od najbitnijih prostorija u kojoj započinje i završava se dug i naporan dan… Zahvaljujući napretku tehnologije, sada u kupatilu možete gledati televizor, napisati scenario ili se jednostavno slušati muziku dok se tuširate. Za ljubitelje novih tehnologija — predstavljamo elemente koji odlikuju kupatilo budućnosti:

 1. Tuš kabina budućnosti
 2. Tuš kabina budućnostiBathsphere, tuš kabina u obliku lopte, izgleda kao da je došla pravo iz naučno fantastičnog filma.
  Ova staklena lopta za kupanje će na osnovu koncepta „prostor u prostoru“ izgraditi poseban prostor sa jedinstvenom atmosferom. Možete da simulirate kišu, promenite temperaturu unutar lopte, vlažnost, svetlost, zvuke, pa čak i mirise.

  Bathsphere tuš kabina se sastoji se od stakla, a može stvoriti osećaj bestežinskog stanja.
  Ovaj concept tuš kabine je dizajnirao ruski dizajner Aleksandar Žukovski.

 3. Tuš Sensory Sky
 4. Tuš kabina budućnostiOvaj tuš ima široku i pljosnatu glavu tuša sa odvojenim prskalicama za glavu i telo i “kišnu zavesu” koja stvara vodeni zid. Tu je takođe i rasprskivač koji koristi hladnu vodu kako bi napravio maglu.

  Ukoliko vam se ne dopadaju tri ponuđene opcije koje ima Sensory Sky (jedna projektuje svetla u boji na kišnu zavesu, druga kombinuje maglu i hladnu vodu sa mirisom biljaka i bobica, treća kombinuje toplu i hladnu vodu sa tropskim mirisima kako bi kod korisnika probudila osećaj letnje oluje), možete programirati sopstvena podešavanja.

  Sensory Sky takođe ima i Horizontal Shower, koji prska vodu duž tela korisnika dok leži na zagrejanom postolju. Kako bi kreirali mirise, jedno od najbitnijih čula, koriste se prirodni izvori poput eteričnih ulja i balzama, i oni su deo samog sistema koji radi kada se tuš koristi.
  Sensory Sky je kreiran od strane Sieger Design za Dornbracht i prvi put predstavljen na ISH poslovnom sajmu u Frankfurtu.

 5. Uređaj za potpunu kontrolu tuširanja – RainBrain
 6. Uređaj za potpunu kontrolu tuširanja – RainBrainUz pomoć ovog uređaja mlaz vode se može prilagoditi korisniku – od raspršivača do kaskadnih naleta vode i naizmeničnih mlazeva tople i hladne vode (za poboljšanje cirkulacije). Pored toga, možete slušati vašu omiljenu muziku dok se tuširate, odabranu preko povezanih telefona ili tableta preko Bluetooth protokola. Ovaj uređaj može biti programiran za 4 korišćenja unapred. Naravno, podešavanje temperature vode se podrazumeva, kao i ručno uključivanje i isključivanje tuša.

 7. Radijator sa ugrađenim tušem
 8. Radijator sa ugrađenim tušemRadijator sa ugrađenim tušem ili grejni tuš poseduje skrivene tuševe koji transformišu kupatilo u umirujuću banju. Osmoinčni vodootporni tablet sa HD ekranom omogućava kontrolisanje svake karakteristike ovog luksuznog tuša — brzine protoka vode, temperature, razne vrste mlazeva i ručne funkcije tuša.

  Uz pomoć 4G, HSPA i Wi-Fi opcija, korisnik može da pretražujete internet i sluša svoje omiljene numere dok uživa u relaksaciji. Radijator sa ugrađenim tušem

  Ovaj prozvod se zove Monolite Light dizajnera Fabrizia Batonija, proizvođač je kompanija Brandoni.

 9. Kada za Bluetooth ozvučenjem
 10. Kada za Bluetooth ozvučenjemIdealno za geek-ove koji više od tuš kabina vole opuštanje u kadi. Ova kada ima sistem ozvučenja koji se može povezati sa uređajima koji poseduju Bluetooth konekciju, tako da možete gledati ili slušati muziku, vesti ili koji god program preferirate – bukvalno preko kade.

 11. Bluetooth WC šolja/bide
 12. Bluetooth WC šoljaKako bi utrošak energije i vode bio što manji ovu wc šolju/bide kontroliše softver i to bežično preko Bluetooth tehnologije. Nema nepotrebnog rasipanja energije ali ni nepotebnih dodira.

  Preko pametnog telefona, koji podržava Bluetooth mogu se zadati komande ovoj wc šolji ili bideu.
  Postoji i opcija “Toalet dnevnik” koja beleži kada je korisnik tačno išao u wc. Ovu wc šolju je dizajnirala kompanija Satis uz Japana.

 13. Smart ogledalo
 14. Smart ogledaloOvo ogledalo koristi glasovne komande i tehnologiju za prepoznavanje lica i pokreta. Iza jednosmernog ogledala smeštana su dva LCD ekrana sa kamerom za prepoznavanje lica, senzorima za kontrolu kretanja i mikrofonom za glasovnu kontrolu.

  Ogledalo reprodukuje muziku ili filmove, na njemu korisnik može čitati svoju e-knjigu ili pratiti vesti, takođe može smanjiti intenzitet svetla, umanjiti tepmeraturu u prostoriji, pogledati najnovije informacije o vremenu ili dodati nešto u svoj podsetnik. Dizajner ovog ogledala je Robert Grynkofki.

 15. 2u1 – česma i sušač za ruke
 16. 2u1 – česma i sušač za ruke

  Nakon pranja, ova česma će jakim udarima vazduha za oko 15 sekundi osušiti vaše ruke. Infracrveni senzori regulišu kada će voda poteći iz česme (reagujući na položaj i blizinu ruku), tj. “utvrđuju” da li želite da perete ruke ili da ih sušite.

  Kod ovog koncepta ruke ostaju iznad lavaboa, jer se aparat nalazi odmah pokraj cevi. Da bi se sistem pokrenuo, treba staviti ruke ispod srednje mlaznice. Tada će iz nje izaći infracrveni zrak koji će aktivirati mlaz mlake vode.

  Nakon što operete ruke, treba da ih pomerite sa strane da biste aktivirali proces sušenja koji zbog velike brzine vazduha koji se iz cevi ispušta traje svega 12 sekundi.
  Ugrađeni HEPA filter prečišćava vazduh i uklanja iz njega bakterije, kako one ne bi bile prenete na vaše ruke prilikom sušenja. Slavinu Airblade izmislio je Džejms Dajson.

 17. Vodootporni televizor
 18. Vodootporni televizorVodootporni televizori su posebno napravljeni za kupatila, veličine su od 16 do 65 inča.
  Reč je o specijalno dizajniranim televizorima sa ultra tankim profilom koji im omogućava ugradnju u sve vrste zidova.

  Korisnik može izabrati touchscreen vodootporni televizor, čak i vodootporni televizor u ogledalu. Proizvođač vodootpornih televizora je kompanija Aquavision.

 19. Slavine u boji
 20. Slavine u bojiSlavine koje menjaju boju su temperaturno osetljive slavine koje menjaju boju u zavisnosti od temperature vode.
  Kod jednog modela ovakvih slavina regulator snage dotoka vode i temperature nalazi se na vrhu staklene površine u vidu metalne loptice, pomicanjem od centra ili prema njemu, a njenim okretanjem oko centra reguliše se temperatura.
  Površina menja nijansu (bela, crvena ili plava) u zavisnosti od temperature vode.

sonja

Autor: sonja

Umesto lutkica i krpica oduvek je više zanimalo kako stvari funkcionišu. A umesto u ogledalu, svoj odraz je gledala na oštrici svoga mača.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt