Avast antivirus vas je špijunirao


Poznato je da mnogi plugin dodaci za pretraživače pretstavljaju bezbednosni rizik i potecijalnu opasnost za korisnika. Oni mogu pratiti vaše aktivnosti, stranice koje ste posetili, pa čak i ubacivati reklamni sadržaj na stranice kako bi njihovi autori ostvarili finansijsku dobit. Sve ovo se ne odnosi samo na anonimne autore, naime u igri je do skora bila i poznata antivirusna aplikacija “Avast”.

Poslovna etika?

Bitna informacija je da je Avast antivirus zabranio špijunski Adware dodatak pretraživačima i ako imate najnoviju verziju Avast plugin-a na svojim pretraživačima trebalo bi da je sve ok.
Iako je Avast sprečio funkcionisanje špijunskog dodatka ostaje pitanje šta je sa principom? Naime svako od nas bi trebalo da ima poverenje u aplikacije koje sprečavaju upad ovakvih zlonamernih delova koda na naš računar, a ne da ih i sami postavljaju.

Problem

Naime u pitanju je SafePrice dodatak koji se instalira zajedno sa Avast Online Security ekstenzijom na vaše pretraživače i dodaje preporuke za kupovinu (banere) na stranicama koje korisnik poseti. Ovaj bezbednosni “propust” vrteo se na pretraživačima korisnika Avast antivirusa od decembra 2013. godine i zahvatio je korisničku bazu od 10 miliona korisnika samo vezano za Chrome pretraživač, pitanje ostaje koliko je korisnika ukupno zahvaćeno uključujući sve pretraživače.

Još jedna stvar…

Avast na svom sajtu tvrdi da nisu sakupljali lične podatke korisnika, dok sa druge strane za svaku stranicu koju korisnik poseti aplikacija šalje i jedinstvenu ID vrednost koja je povezana sa korisnikom.

Iako je instaliranje plugin dodataka za pretraživač još uvek potencijalno visokorizična operacija, svakako da moguće zloupotrebe ne bismo trebali očekivati baš od onih čije proizvode koristimo da bismo se zaštitili od takvih operacija.

techgeek

Autor: techgeek

Zaljubljenik u tehnologiju od najranijih dana, sa mašinama kao što su Atari, Commodore 64, pa sve do Amige i PC-ja.

Geek.rs

Magazin namenjen svim zaljubljenicima u tehnologiju — vesti, pregledi, ICT, nauka, zabava...
Kontakt